Kaikkea pitää kokeilla paitsi kansantanssia ja sukurutsaa, kuten joku on vitsikkäästi todennut. Ehkä siis tätä blogin pitämistäkin. Jotta pääsemme yhdessä hyvään alkuun, ajattelin ensi töikseni selventää muutamia bloginpitäjä käyttämiä termejä, joihin ehkä törmäämme tulevaisuudessa.

"Kiinnostaa kiveäkin"

Termin lanseerasi kesätoimittajakollega, jonka kanssa työskentelin muinaisella yhdeksänkymmentäluvulla yhden kesärupeaman eteläsuomalaisen maakuuntalehden kotimaan uutisosastolla. Hän tuli pestiinsä suoraan ulkomaanmatkalta, jossa  ilmeisesti oli ollut vaikka mitä kivoja seikkailuja ympäri Eurooppaa. Sopeutuminen maakuntalehden uutisaihetarjontaan ei siis ollut ihan helppoa. Aika usein aamun työnjaon jälkeen ko. kollega totesi saamastan aiheesta koleahkolla äänellä että joopa joo, kiinnostaa kiveäkin. Sittemmin olen käyttänyt tätä termiä  mitä erilaisimmissa yhteyksissä. 

Noina muinaishistoriallisina aikoinahan juttuja kirjoitettiin seuraavan tai seuraavien päivien lehtiin eikä päivitetty vartin välein nettiin videoilla höystettynä. Esitiedot juttuja varten etsittiin lehtileikearkistosta tai haastattelemalla vanhempia kollegoja, eikä esimerkiksi kirjoittamalla Googleen tai wikipediaan haastateltavan, yrityksen tai organisaation nimi. Saattaa myös olla, että ennen EU-jäsenyyttä sydänkesä todella oli aika hiljaista aikaa. Suomessahan joka tapauksessa lomailtiin vaikka muu Eurooppa jäikin lomalle vasta elokuussa. Oi niitä aikoja!

"Helvetin söpöä"

Tämä sanapari taitaa myös olla siis niin ysäriä, niin ysäriä, mutta on käyttökelpoinen edelleen. Nuorempana, kun vielä jaksoi aktiivisesti etsiä ns. toimivaa parisudetta  ja  näiden etsintöjen aika useasti epäonnistuessa, syystä tai toisesta, ärsytti katsella toisilleen lässyttäviä onnellisia pariskuntia. (Anteeksi vain!) Ärsytystä saattoi hieman lieventää toteamalla paikalle sattuneelle, samassa epätoivottavassa tilanteessa olevalle ystävättärelle "helvetin söpöä", jos näki kuvausta vastaavan pariskunnan. Mikäli kyseessä oli erityisen ärsyttävä tapaus, toinen ystävätär saattoi täydentää dialogin toteamalla "suorastaan saatanan suloista", jolloin  molempien ystävättärien olo todellakin hieman helpoittui! Naisten keskeisten sopivaisuussääntöjen mukaisesti lähiystävättärien parisuhteista ei tietenkään puhuta tähän sävyyn. Omasta hempeilyvaiheestaan näitä voi käyttää kevyesti ironisoiden.

"Ilmainen risteily"

Myöhempää perua oleva käyttökelpoinen termi, joka kuvaa kahden (tai useamman) naisen tekemää laivamatkaa esim. Tukholmaan tai Tallinnaan, mikseipä myös Pietariin. Matka voidaan tehdä mistä tahansa hyvästä syystä esim. lievittämään kevät- tai syysahdistusta, pitkän työ- tai opiskelu-urakan päätteeksi, tai ihan muuten vaan. Tekosyynä risteilylle lähtemiseen toimii se, että jollakulla on jotain alennusristeilylipppuja. Ainahan niitä jonkun pöydällä tai pöytälaatikossa lojuu. Kuohuviinien, a la carte-ilallisten ja -aamiaisten, kosmetiikkaostosten, kauneushoitojen ja mahdollisten maissa tehtyjen ostosten ja muiden huvituksien vuoksi ilmainen risteily ei ikinä ole "ilmainen" sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta sehän ei olekaan jutun pointti. Olen ollut ilmaisella risteilyllä, jossa risteily todellakin oli ilmainen.  Mutta kun yövyimme Tukholmassa hotellissa että pääsimme katsomaan Mamma mia! -musikaalin ja aikataulusyystä palasimme lentäen, hintaa tuli ihan kiitettävästi. Mutta ilmainen risteily on aina ilmainen risteily!

Viikon sitaatti:

"Vuodet, joina hän oli veltosti odotellut ensin prinssiä, sitten edes jonkinmoista rakkautta ja lopulta vain kunnollista miestä, olivat vaihtuneet verkkaiseen ja ikävänpuoleiseen, mutta täysin huolettomaan elämään."

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla (Siltala, 2014)