A                 Aino Acté

Ensimmäinen suomalainen kansainvälinen oopperatähtemme. Häntä on seurannut monta uuta. 1900-luvun alun merkittävä kulttuuripersoonallisuus, joka käynnisteli meille Savonlinnan oopperajuhlat.

B                 Biokaasu

100% uusiutuva ja 100% kotimainen liikennepolttoaine. Muuhunkin sitä käytetään. Vois käyttää enemmänkin. Minulla oli joskus kaasukäyttöinen työsuhdeauto, komia peli olikin. Biotaloudesta noin ylipäänsä toivotaan veturia Suomen taloudelle. Toivottavasti keksitään jotain uutta eikä vaan toisteta vanhaa.

C                Canth, Minna

Peloton kirjailija, joka piti heikko-osaisten puolta. Myös taitava liikenainen. Pysytteli Kuopiossa mutta silti kiinni eurooppalaisissa virtauksissa.

E                Euroopan unioni

EU. Mainettaan parempi vaikka korjattavaakin riittää. Avannut meille suomalaisille ehkä enemmänkin ovia kuin osaamme ajatella. Minulla on perheessä oma kotibryssä jonka 20 vuoden uraa juhlistamme juuri tänä vuonna.

F                 Finlandia

Sibeliuksen siis. Varmaan tämä monelle muullekin meistä suomalaisista on vähintään yhtä tärkeä tai jopa tärkeämpikin kuin Oi maamme. Suorastaan sielua värisyttävää, ihanaa ja pateettista.

G                Globalisaatio

Emme ole tällä pallolla yksin. Globalisaatio on tuonut mukanaan sekä hyvää että vähemmän hyvää. Asia jonka kanssa on elettävä. llmastonmuutos on globaali ongelma, ja globaalisti se on myös ratkaistava.

H                  Huvitus

Kotimainen omenalajike ja äitini pitkäaikainen työpaikka, Huvituksen koulukoti. Pala suomalaista puutarhahistoriaa ja aikansa sosiaalipolitiikkaa.

I                  Ilmalento

Ei enää oikein onnistu suomalaisilta mäkihyppääjiltä. Olen jo niin vanha, että muistan ajan, jolloin Matti Nykänen oli urheilusankari eikä viihdetähti. Keihäskaaretkin tahtovat jäädä liian lyhyeksi. Onneksi tulee uusia lajeja, joissa suomalaiset voivat taas menestyä. Kuten vaikka naisten nyrkkeily ja lumilautailu.

J                Jyväskylän yliopisto

Suomen kaunein kampus, oma korkeakouluni, jossa opiskelu suomalaiseen tapaan oli maksutonta, minulle siis. Ilmaista se ei ole, joku aina maksaa. Mutta ehkäpä kaikki haluamme olla mukana maksamassa siitä, että meillä on edes suhteellisen tasapuoliset mahdollisuudet opiskella?

K               Kirjasto

Suomalaisen kulttuurin peruspilareita. Omista kirjastokokemuksistani olen aiemmin kirjoittanut täällä.

L                Lumi

Lumessa rämpiminen on rasittavaa, mutta kyllä se jotenkin Suomen talveen kuuluu. Saas nähdä kuinka kauan?

M               Muumipeikko

Ja hänen perheensä. Taas kuuluisia maailmankansalaisia Suomesta. Heillä on fiksu elämänfilosofia ylipäänsä, ja ovat mielestäni ratkaisseet järkevästi myös talven viettämisen: syövät kuusenneulasia ja nukkuvat talviunta. Voisin itsekin harkita samaa.

N                 Nauris

Oli joskus tärkeä osa suomalaisten ravintoa. Kunnes tuli peruna. Minulle tuttu lähinnä keittojuureksena. Minusta suomalaisen keittiön kunkkuja ovat järvikalat, varsinkin savustettuna, metsämarjat, lihoista erityisesti lammas ja hirvi, jälkimmäisestä en tosin edes muista milloin olisin viimeksi saanut. Aura-juusto. Ja tietenkin ruisleipä. Sekä Fazerin sininen.

O               Oneiron

Viime vuoden Finlandia-kirjapalkinnon voittaja. Vähän työläs rasti lukea, mutta tulipahan kuitenkin kahlattua. Hyvä että suomalaisella kirjallisuudella menee hyvin.

P              Peruskoulu

Olen itse käynyt peruskoulun, joten en osaa verrata sitä aiempaan oppikoulu-kansakoulu-järjestelmään. Noin yleisesti ottaen uskon siihen, että on hyvä että opetellaan olemaan yhdessä ja pitämään heikommatkin mukana. Eikä tulevaisuuteen vaikuttavia valintoja tarvitse tehdä 10-vuotiaana.

Q

Hei, kuu-ukko! Suomen kielessä tätä tarvitaan harvoin, mutta hyvä kuitenkin tietää että ääntämys on ”kuu” eikä ”guu”. Katso vaikka täältä

R             Ruotsi

Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa vuoteen 1809 ja se näkyy suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa edelleen. Enkä siis tarkoita suomenruotsalaisia.

S            Sibelius, Jean

Taisi olla hieman rasittunut siitä, että hänen musiikkinsa niin usein nähtiin Suomen kohtaloiden kuvaajana.

T             Terveyskeskus

Nyt kun Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltosektoria pannaan kovalla tohinalla uusiksi, on hyvä pitää mielessä että siinä on myös paljon hyvää ja toimivaa. Muistan hämärästi miten kotipitäjääni tuli terveyskeskus ja terveyskeskuslääkäri joskus 70-luvun alkupuolella. Valtaosan elämästäni ollut erilaisten julkisten palvelujen piirissä: kunnallinen terveys- ja hammashoito, kouluterveydenhoitaja, hammaslääkäri, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö… Ei valittamista. Sitten noin 13 vuotta yksityisen työterveyshuollon piirissä. Nyttemmin sekakäyttäjä.

U              Ukkonen.

Räntäsade. Raekuuro. Helle. Pakkanen. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihtelu kuuluu Suomeen.

V              Venäjä

Venäjä. Venäjä. Siinä se on eikä taida ihan heti mennä pois. Joskus oltiin osa Venäjän keisarikuntaa, ja se jätti omat jälkensä Suomeen. Sitten sodittiin, sen jälkeen elettiin rauhanomaista rinnakkaiseloa. Nyt ollaan ehkä vähän ymmällään: mitä siellä oikein tapahtuu? Suomalaisilla on omasta mielestään jotenkin ylimaallinen Venäjä-tuntemus, aina en ole tästä ihan vakuuttunut. Mutta Venäjän historiaa ja nykypäivää kannattaa tuntea.

W                Waltari, Mika

Onkohan Sinuhe, egyptiläinen edelleen kansainvälisesti tunnetuin ja myydyin suomalainen kirja? Sofi Oksasen Puhdistus taitaa tulla hyvänä kakkosena. Itse pidän erityisesti Waltarin Palmu-dekkareista.

X

Agricola käytti ks:n merkkinä x-kirjainta. Se korvattiin ks-merkinnällä 1800-luvun alkukymmenillä. Nyt se on taas tehnyt paluun nuorison mobiilikieleen. Tiäx. Vai menikö se jo ohi? Kieli kehittyy koko ajan ja se on hyvä.

Y                 Yläne

Kaikilla meillä on juuret jossain, minun ovat täällä. Varsinaissuomalaista tasaista peltomaisemaa. Ei kuitenkaan ole pakko olla syntynyt Suomessa ollakseen suomalainen.

Z                 Zachris

Topelius. Sakari suomalaisittain. Minun aikanani ei koulussa enää luettu Maamme-kirjaa, mutta se taitaa edelleen jonkin verran elää meidän Suomi-käsityksissämme esimerkiksi maakunnallisten erityispiirteiden osalta.  Kirjoistaan tuttu on Välskärin kertomukset, tosin Ylen kuunnelmana. Lauluista esim. Kesäpäivä Kangasalla ja joululaulu En etsi valtaa loistoa ovat Saken sanoituksia.

Å                 Åbo

Eli Turku Täällä Suomen synnyin muistot, täällä työn ja tiedon puistot. Nuoruusvuosieni lähin suurempi kaupunki jossa käytiin ostoksilla, elokuvissa ja ravintolassa, ja josta risteiltiin Tukholmaan. Turkulaiset eivät ehkä vieläkään ole ihan toipuneet siitä, että pääkaupunki siirrettiin Helsinkiin.

Ä                    Äiti

Suomalaisilla on äidinkieli ja isänmaa. Suomalaisuutta ei imetä äidinmaidosta (vaikka suomessa kovasti puhutaankin imetyksen puolesta.) Äideiltä opitaan silti monta asiaa, ainakin minä opin omaltani.  Äitiyspakkaus on yksi suomalainen menestystuote.

Ö                   Öylätti

Jotta tätä suolatonta perunalastua saa oikeaoppisesti nauttia, pitää käydä rippikoulu. Se taitaakin olla luterilaisen kansalliskirkkomme suosituin tuote nykyisin. Suomalaiset ovat kovasti maallistunutta kansaa, mutta suurina juhlapyhinä, perhejuhlissa ja kansallisen surun hetkellä käännymme kirkon puoleen. Reformaatio riisui kirkoistamme koristukset, luterilaisuudesta kumpuaa sävyjä suomalaisuuteen.  Suomeen kuuluu kuitenkin uskonvapaus.